HISTORIE GOSPELKOOR LAETARE
Gospelkoor Laetare is ontstaan op initiatief van een viertal enthousiaste mensen. Zij wilden graag zingen, maar konden zich niet vinden in het repertiore van bestaande koren in de westhoek van Schouwen-Duiveland. Het koor werd opgericht in februari 1993. Het eerste jaar heeft Wim Kaashoek het koor de muziek en zangkunsten bij gebracht. Voor ons eerste optreden, een doopdienst van twee kinderen van koorleden, is het koor opzoek gegaan naar een dirigent. Dit was echter geen gemakkelijk verhaal. Jikke Troost heeft toen het koor begeleid. Daarna is Marco van 't Hoff de dirigent geworden. In de loop van de jaren is het koor uitgebreid tot een ledenaantal van ongeveer 40 personen.

Het koor verleent naast medewerking in een kerkdienst, ook optredens in verzorgingstehuizen. Een aantal hoogtepunten in het 25-jarig bestaan van het koor zijn o.a. het 5-jarig bestaan met optreden van Rob Favier, diverse keren deelname aan de Zeeuwse Gospel-Impuls in Middelburg en natuurlijk het koorweekend ter gelegenheid van het 12 en 1/2 jaar en het koorreisje naar Parijs ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van het koor. De optredens van het koor vinden voornamelijk plaats op Schouwen-Duiveland. Maar ook treed het koor op in Goes, Rockanje, Serooskerke(W), Middelburg, Vlissingen en op Goeree-Overflakkee.

In Augustus 2002 kreeg het koor een dirigent in de persoon van Rembrandt Minderhoud.Hij kwam in de plaats van Marco van 't Hoff. Met het afscheid van Marco als dirigent, hebben wij in het zelfde seizoen ook afscheid genomen van onze bassist Ad Bakker.En met het vertrek van Marco, was het koor ook gelijk haar pianist kwijt. Het zoeken van een pianist heeft veel voeten in de aarde gehad.In de eerste periode vanaf Augustus 2002, is waargenomen door Johan v.d. Guchte. Vanaf september 2004 is Aafke van Dijke pianist bij ons koor. Wegens gezondheidsredenen stopt aafke na korte tijd als pianiste.En vanaf dat moment (oktober 2004)heeft Natalie Vane plaats genomen op de pianokruk. Ze zorgde ervoor dat het koor voldoende geactiveerd werdt om te zingen.
Rembrandt heeft ons met veel enthousiasme veel geleerd en bracht ons weer een stapje hoger.En nam afscheid van ons in april 2014.
Vanaf april 2014 zingen we onder leiding van ons enthousiaste dirigent WD van den Berg. Hij nam het stokje over van Rembrandt Minderhout. Na het afscheid van Nathalie in december 2014 vonden we in Eveline de Waard een enthousiste jonge pianiste. Inmiddels mogen we wekelijks genieten van haar pianoklanken.

Bijna 12 1/2 jaar na de oprichtingsdatum heeft het koor een jubileum-weekeinde gehouden op Walcheren. De samengestelde feestcommissie had voor de koorleden een klein weekeinde uit bedacht, op een kampeerboerderij bij Serooskerke (W). Een onvergetelijke dag (24 uur) gerekend vanaf zaterdagmiddag 14.00 uur tot de volgende zondagmiddag.
In Oktober 2005 heeft ons koor voor de 1e keer medewerking verleend aan de Schouwse Gospelimpuls, welke toen ook voor de 1e keer werd gehouden, ditmaal in de Schutse in Burgh-Haamstede. Voor ons koor weer een geslaagde ervaring met veel zangplezier.
De jaarlijkse feestavond wordt normaal gesproken gehouden in juni. In 2006 is dit verschoven naar November i.v.m. de vele activiteiten van verschillende mensen. Op deze avond kregen wij les in "Black-Gospel". Een hele aparte ervaring, voor veel koorleden tenminste. Hopen dat wij de "swing" mogen behouden en ook later weer toe kunnen passen in onze optredens.

Nieuwe ervaring heeft het koor weer opgedaan met de uitvoering van de Zeeuwse Gospel-Impuls in de Mythe in Goes. Een geweldige en overweldigende avond, voor vele koren. Begin 2008 ging het koor zich gereed maken voor de 2e versie van de Schouwse-GospelImpuls, welke in het najaar van 2008 werd gehouden. Tussendoor kon het koor nog genieten van een jubileum koorweekend, ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van het koor.

In 2017 zijn we gestart met ons eerste project "Kracht". Een dienstvullend programma met zang, tekst, mooie bijpassende beelden. Het was een groot succes. In januari 2019 zijn gestart met een nieuw project"le(e)f. In 2023 kwam er weer een nieuw project.
In Mei 2019 vierde we ons 25 jarig jubileum met een groots concert in de Chr.Geref. kerk In Zierikzee. Samen met het kinderkoor "De Sjofar" en "Worsen koor "worship" uit Zoetermeer. En in 2023 vierde we ons 30 jarig bestaan met een groots concert in Zierikzee samen met het Zoeterrmeers koor "worship"